Koska mulla ei oo noista kahdesta ton enempää sanottavaa, esittelen tarkemmin ainoastaan sen kolmannen rieslingin, joka osoittautui todelliseksi nautinnoksi ja aivan loistavaksi hinta-laatusuhteeltaan:
Hinta: 11,63 €
Maa: Yhdysvallat
Rypäleet: Riesling (100 %)
Makeusaste: Puolikuiva
Alkoholi: 13 t-%
Sokeri: 15 g/l
Hapot: 6,1 g/l
Kiinnostuin tästä viinistä useammastakin syystä. Rypäle oli tietysti yksi niistä, mutta lisäksi Columbia Winery kuuluu Complete Wine Coursen kirjoittajan Kevin Zralyn lempparituottajiin Washingtonissa ja 2007 on em. kirjan mukaan poikkeuksellisen hyvä vuosikerta. Ja silti, mikä hinta! Se sopi opiskelijankin budjettiin, ja niinpä pääsin maistamaan yli neljä vuotta vanhaa valkkaria.
Onnistuin avaamaan pullon, kun sen lämpötila oli juuri sopiva, minkä takia sain heti kokea alkumaun täydellisen pehmeyden. Veikkaisin, ettei tällaista suuntuntumaa löydä kovin usein, mikäli juo vain niitä Saksan alle 10-prosenttisia rieslingejä. Lämpötila on kuitenkin tässä pehmeydessä erittäin tärkeässä osassa – liian kylmänä viini maistuu alusta asti hapokkaalta. Tämän huomasin seuraavana päivänä, jolloin viini oli ehtinyt jäähtyä jääkaapin tasolle.
Maku on hyvin hedelmäinen, muistaakseni hiukan persikkainen ja sitruksinen. Alun makeudesta liu'utaan sujuvasti hapokkuuteen. Alkon sivuilla viiniä on kuvailtu jopa rodukkaaksi, mille nyökyttelen tyytyväisenä päätäni, vaikka kyseinen sana niin typerä onkin.
En oo koskaan käynyt hamstraamassa viiniä, mutta tätä mun on ehkä pakko, koska kauhukseni huomasin, ettei tätä oo Turussa enää kuin 10 pulloa. Täytynee rynnätä heti huomenna joko Kupittaan Cittariin tai Stockalle.
4,5/5